Què és Google BERT?

“La nova actualització de l’algoritme de Google que canvia la forma de fer SEO”

Des del 2018 fins fa unes setmanes, Google ha estat realitzant multitud de proves per tal de millorar els resultats de les cerques que es fan a través del seu cercador. D’aquesta manera, ha nascut finalment Google BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers), una nova actualització de l’algoritme de Google (la més gran en anys), la qual millora considerablement els resultats que ofereix Google a les cerques que realitzen els seus usuaris.

Com funciona?

La nova actualització de l’algoritme el que fa és convertir el cercador en una intel·ligència artificial, la qual analitza el context de les paraules clau utilitzades en fer una cerca, en comptes de buscar només per paraules clau. Dit d’una altra manera, el que BERT fa és donar-li importància a les paraules que acompanyen a una paraula clau, per donar-li context a aquesta. Per tant, aquesta intel·ligència el que fa és comprendre d’una forma més “humana” el que els usuaris cerquen.

Concretament, el que fa el cercador des que es va actualitzar amb BERT és llegir les paraules de la cerca bidireccionalment, donant-li importància a preposicions, articles i altres elements emprats amb la paraula clau, per tal de donar-li un context molt més concret.

bidireccionalFoto: Exemple de la lectura bidireccional de BERT. Font: Google

D’aquesta manera, si per exemple, cerquem “Compra de cases a Girona”, els resultats que oferirà Google en primera instància estaran directament relacionats amb la compra d’habitatges en aquesta zona en concret, fent que els resultats siguin molt més precisos (evitarem doncs, que apareguin resultats de compra de locals comercials o de cases a Lleida, per exemple).

Quin és el seu objectiu?

L’objectiu que té Google d’aquesta nova actualització és oferir resultats que s’acostin molt més al que l’usuari està cercant, inclús afavorint així el fenomen “zero click” (trobar la resposta sense haver d’accedir a una pàgina web en concret).

zeroclickFoto: Exemple de “zero click”. Font: Google

I això com afecta al SEO?

Amb la implementació de BERT, és possible que moltes webs hagin vist baixar el nombre de visites. Això però, no és negatiu. El que fa BERT és portar als nostres webs usuaris de millor qualitat, amb un major interès pels nostres productes o serveis. Per tant, a partir d’ara, per poder optimitzar correctament una pàgina a nivell de SEO, els especialistes en màrqueting hauran de tenir en compte els següents requisits:

  1. Generar continguts de valor molt clars i coherents per als usuaris, ja que ara l’algoritme detecta les coherències dels nostres continguts, sabent així sí un contingut és comprensible o no.
  2. Deixar de fixar-nos en paraules claus (keywords) curtes, generals i descontextualitzades, de manera que si fem un article relacionat amb la immobiliària, per exemple, no li donarem tanta importància a la paraula “Immobiliària” en si, sinó que li donarem un valor: “Invertir en el sector de la immobiliària, una de les opcions més rendibles”, per exemple.
  3. Intentar que els nostres continguts responguin directament les consultes dels usuaris, per tal de satisfer la seva cerca des del primer moment.
  4. Contextualitzar molt bé tots els temes que tractem, per tal de fer que la bidireccionalitat de BERT ens vagi a favor.

Tot i això, cal destacar que actualment Google BERT només afecta al 10% de les cerques fetes als Estats Units, però la previsió és que aquesta actualització acabi afectant a les cerques a escala global.

Si vols saber més sobre SEO, i vols actualitzar la teva web abans que afecti a la nostra zona, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres per assessorar-te. Tindrem en compte totes les teves necessitats!